Saopstenje za javnost SSRRFBiH

MEDIJIMA

Otvoreno pismo

Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH

upućeno g-dinu Fadilu Novaliću, premijeru Vlade FBiH i g-dinu Nerminu Džindiću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH

Poražavajuća je činjenica i sramota da u proteklih deset dana nema zainteresovanih da razgovaraju i kreiraju rješenja za problematiku sa kojom se suočava Rudnik mrkog uglja „Abid Lolić“ Bila u Biloj kao i radnici navedenog rudnika.

Bez obzira na izvanredne proizvodne rezultate koji se ostvaruju u proteklih par mjeseci u navedenom rudniku danas u istom ne postoje uslovi za primjenu i poštivanje aktuelnog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. Posebno se to odnosi na realizovane proizvodne rezultate u augustu i septembru 2020. godine.

Rudarski radovi su se obavljali u izuzetno složenom rudarskom objektu sa podzemnom eksploatacijom uglja i u proteklih šest mjeseci u kojem se, nažalost, pojavio virus COVID-19. Radnici poslove obavljaju bez fizičke distance i upotrebe zaštitnih sredstava jer iste nije moguće obezbijediti i koristiti. Naime, distanca i rastojanje je nemoguća misija jer se radovi izvode u grupama i nemoguće je pridržavati se propisanih zaštitnih mjera.

Zašto je to tako?

Zato što se ugalj ne može kopati od kuće i isti nije moguće kopati na daljinu!

Odgovor nemamo. Rješenje za trenutnu problematiku u RMU „Abid Lolić“ Bila u Biloj radnicima i njihovim porodicama u situaciji kada oni rade, ostvaruju zavidne proizvodne rezultate neće obezbijediti osnovne elementarne potrebe za njihove živote. Još jednom naglašavamo da oni svaki dan rade i proizvode.

Ako se na ovaj način počinje sa restruktuiranjem i reorganizacijom u RMU „Abid Lolić“Bila u Biloj jadni su svi oni koji govore da na bilo koji način učestvuju u navedenom.

Radnici iz svih rudnika uglja u Federaciji BiH i sindikati svih nivoa sindikalnog organizovanja pozivaju Vladu Federacije BiH da restruktuira i reorganizuje kompletan budžetski sektor.

Tačno je da su unutrašnje slabosti jednim dijelom razlog aktuelnog stanja u rudnicima uglja u Federaciji BiH. Pored navedenog, treba istaći i da su svi sazivi Vlade Federacije BiH obezbijedili rudnicima da nabavljaju sve što je potrebno za proizvodnju uglja po cijenama koje odgovaraju rudnicima, vjerovatno bi stanje u rudnicima danas bilo puno drugačije.

Svima je veoma poznata činjenica ko utvrđuje cijenu uglja iz rudnika uglja prema JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo. Međutim, to je danas manje bitno u odnosu na sramotu koja se iskazuje u proteklih deset dana a po pitanju problematike sa kojom se suočavaju radnici iz jednog dijela industrijskog sektora.

Ako bilo ko danas kaže bili smo korektni prema rudnicima i rudarima, nas 11.500 hiljada kaže da smo mi smo bili puno korektniji i tolerantniji.

Krajnje je vrijeme da se pojave zainteresovani za aktuelnu problematiku u Rudniku mrkog uglja „Abid Lolić“ Bila u Biloj, jer ako se bez maske i drugih zaštitnih sredstava može u jamu, onda se može i mora i na drugo mjesto bez obzira na neželjenje posljedice.

S poštovanjem,

SRETNO !