SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

MEDIJI                                                                                  Sarajevo, 17. juli 2020. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Reakcija Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i Sindikalne organizacije Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli na oglašavanje

JP „Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo od 16.07.2020 godine po pitanju Radničkog neposluha u  Rudnicima uglja „Kreka“ u Tuzli i RMU „Zenica“ u Zenici

Reakcija JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo predstavljena javnosti 16.07.2020 godine po pitanju Radničkog neposluha u  Rudnicima uglja „Kreka“ i RMU „Zenica“ u Zenici je najbolji pokazatelj aktuelnog stanja u Koncernu JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Potpuno je vidljivo ono što ovih dana tvrde rudarski sindikati da se Koncern raspada i da nema potreban kapacitet da obezbjedi minimum uslova za stabilno i pouzdano funkcionisanje rudnika uglja kao i zavisnih društava JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Javnost bi trebala znati da se JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo Ugovorima o vođenju međusobnih poslova sa rudnicima uglja koji su krajem 2009 godine pristupili Koncernu obavezala na puno toga što do danas nije ispunila, između ostalog obavezala se obezbjediti sve uslove rudnicima uglja kao zavisnim društvima za stabilno tekuće poslovanje.

JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo i Vladi Federacije BiH je dobro poznata činjenica da su rudarski sindikati u proteklih sedam godina veoma često znali pozivati nadležne iz Vlade Federacije BiH i JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo na smjenu neuspješnih i nekompetentnih Uprava u rudnicima uglja iz sastava Koncerna.

Postavljamo pitanje ne koje dajemo i odgovore:

Ko je u proteklih 10 (deset) godina imenovao direktore i Uprave u rudnicima uglja iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo ?

Odgovor glasi: JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo uz saglasnost Vlade Federacije BiH i naravno politike.

Drugo pitanje koje postavljamo a na koje takođe dajemo odgovor glasi:

Ko je u proteklih 10 (deset) godina upravljao rudnicima uglja iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo ?

Odgovor glasi: Rudnicima iz sastava Koncerna je neprikosnoveno upravljano iz JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo preko Uprava u rudnicima a koje su u istim instalirane od strane Vlade Federacije BiH i JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Zaštitnicima ogromnih interesa koje JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo ima u rudnicima iz sastava Koncerna želimo kazati sljedeće:

Nema visokokaloričnog mrkog uglja iz uvoza po prosječnoj cijeni od 62,59 KM po toni koliko JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo plaća visokokalorični mrki ugalj RMU „Kakanj“ u Kaknju.

Nema kvalitetnog lignita iz uvoza po prosječnoj cijeni od 42,80 KM po toni koliko JP „Elektroprivreda BiH“ d.d.-Sarajevo plaća isporučeni lignit Rudnicima uglja „Kreka“ u Tuzli.

Zna se šta donosi uvozni ugalj: Radikalno povećanje cijene električne energije i značajno smanjenje plaća u JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Na kraju po ko zna koji put javno govorimo:

Sve što će unaprijediti stanje u rudnicima iz sastava Koncerna a što može uraditi Vlada Federacije BiH i JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo ima podršku svih nivoa sindikalnog organizovanja iz navedenih rudnika.

Pozivamo Vladu Federacije BiH, JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo i Uprave u Rudnicima uglja „Kreka“ u Tuzli i RMU „Zenica“ u Zenici da pod hitno obezbjede uslove za isplatu plaća i ostalih naknada u navedenim rudnicima za mjesec juni 2020 godine kako bi se izbjegla jako neželjena dešavanja koja je realno očekivati.

Sindikalna organizacije                                         Samostalni sindikat radnika rudnika

Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli                                                                Federacije BiH

Sindikalni odbor                                                                           Upravni odbor

Predsjednik                                                                                 Predsjednik