SAVEZ SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FBiH

PRVOMAJSKA ČESTITKA UPRAVNOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FEDERACIJE BiH

PRVOMAJSKA ČESTITKA UPRAVNOG ODBORA

SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FEDERACIJE BiH

 

Poštovane kolegice i kolege,

  1. maj je Međunarodni praznik rada. Radnici širom svijeta današnji dan obilježavaju kao simbol borbe za radniča prava i oblik radničke solidarnosti. Nažalost, ovogodišnji 1. maj dočekujemo u uslovima kada se sve manje cijeni radnik i njegova prava, a sve više napora najodgovornijih u energetskom sektoru u FBiH da ono malo radnika ostave bez trunke dostojanstva. Svjedoci smo da, i u vremenu kada se cijeli svijet bori sa pandemijom COVID – 19, radnici u neposrednoj proizvodnji rizikuju svoje živote i živote svojih porodica, trudeći se da u iznimno teškim uslovima rade svoj častan posao kako bi obezbijedili potrebnu količinu uglja koji je neophodan svim stanovnicima BiH za normalno odvijanje života u vanrednim okolnostima, te dalji razvoj kompletne društvene zajednice i države Bosne i Hercegovine. Zato je za Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH potpuno neprihvatljivo da se na bilo koji način ugrožavaju radna mjesta zaposlenih u sektoru rudarstva u Federaciji BiH. Svjesni smo, kao i radnici u sektoru rudarstva da postoje nedostaci vezani za proizvodnju i upravljanje rudnicima, da se ne ulaže u opremu  i mehanizaciju, ali ne želimo prihvatiti da jedino rješenje za to bude gašenje proizvodnih radilišta, odnosno stečaj što u zadnje vrijeme možemo čuti u sredstvima informisanja od strane socijalnih partnera, a time i gubitak više hiljada radnih mjesta. Put je težak, ali nećemo stati, nećemo dozvoliti da se umanjuje stečen nivo prava radnika u oblasti rudarstva. Hoćemo da budemo ravnopravni partneri svima koji odlučuju o našoj budućnosti. U nastojanju da svojim radom i borbom ostvarimo pravo svakog čovjeka na rad za koji treba da bude adekvatno i pravovremeno plaćen, sve češće se javljaju izazovi u kojima je potrebna jedinstvena i solidarna snaga radnika i sindikata, jer bez jedinstva na sindikalnoj sceni nikome ne može biti bolje. I zato nema odluka o pravima radnika bez sindikata na bilo kojem nivou organizovanja.

 

U vrijeme kada, nažalost, država sve manje vodi računa o onima koji rade najopasnije i najteže poslove, naš zajednički zadatak ostaje borba da nam se omogući poštivanje svih prava i osiguranje sigurnih radnih mjesta i dostojanstvenog života.  I zato još jednom ponavljamo, borba je teška, ali mi to možemo jer, mi to hoćemo, mi to za naše članstvo, radnike moramo i zato, uz čestitku za Prvi maj, poručujemo:

 

UDRUŽIMO SE JAČE NEGO DO SADA, PODRŽIMO JEDNI DRUGE, POTVRDIMO SVIMA DA SU SINDIKALNE ORGANIZACIJE KOJE ČINE SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA RUDNIKA FEDERACIJE BiH JEDINSTVENE I ODLUČNE DA ISTRAJU NA SVOJIM ZAHTJEVIMA.

 

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH svim članovima i članicama Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH čestita 1. maj – Međunarodni praznik rada uz poruku da ne dozvolite da Vas u našoj borbi pokolebaju i oslabe prepreke, već naprotiv, neka Vas još više ojačaju i daju snagu i istrajnost u borbi za zajedništvo, solidarnost i bolja prava za sve zaposlene u rudarskom sektoru u Federaciji BiH.

 

S poštovanjem,

SRETNO !

 

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH

                                                                 Upravni odbor

                                                                   Predsjednik

                                                                   Sinan Husic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONTAKT

Obala Kulina Bana 1 (Dom sindikata)
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 62 356 255

www.ssrrfbih.org

info@ssrrfbih.org
sinan.husic@ssrrfbih.org

logo_v1