SAVEZ SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FBiH

O B A V I J E S T

 

Broj: 38-02/21

Sarajevo, 10. februar 2021. godine

 

 

VLADA FEDERACIJE BiH

n/r  g-din  Fadil  Novalić – premijer

n/r  g-din  Nermin  Džindić – ministar

 

                                             Predmet :  O B A V I J E S T

 

Poštovani,

 

Želimo Vas upoznati sa sljedećim:

Radnici RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi u znak nezadovoljstva naspram aktuelnog stanja u navedenim rudnicima Sindikalnim organizacijama u RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi i Upravnom odboru Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najavljuju da će početkom štrajka, koji je u navedenim rudnicima najavljen za 12.februar 2021 godine masovno izvršiti ulazak u jamske prostorije u rudarskim objektima u  RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi te će u navedenim objektima stupiti u Štrajk glađu.

Potpuno je jasno da rudari i radnici iz drugih rudnika Koncerna navedeno stanje u kome bi se mogle naći njihove kolege u RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi neće ignorisati te će na određeni način pružiti snažnu podršku kolegama koji se za pravo na siguran rad i pravo na primjenu Kolektivnog ugovora odluče boriti rizikujući i svoj život.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva da Vlada Federacije BiH, JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo, RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi i Porezna uprava Federacije BiH usaglase rješenje na osnovu koga će se izvršiti deblokada računa u RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtjeva da se usaglasi rješenje koje će navedenim rudnicima obezbjediti minimum mogućeg tekućeg poslovanja te rješenje na osnovu kojeg će se najkasnije do 31.03.2021 godine u skladu sa važećim zakonskim propisima izvršiti penzionisanje 36 (trideset i šest) radnika RMU „Zenica“ u Zenici.

Stav Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH po pitanju socijalnog dijaloga vezano za problematiku u RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi je da nije vrijeme za iskazivanje moći i uticaja, nije vrijeme da kroz socijalni dijalog neko od socijalnih partnera ne može biti gubitnik, nije vrijeme da neko od socijalnih partnera mora biti pobjednik, vrijeme je, da bi se izbjegla mnogobrojna neželjena dešavanja, da se danas 10. februara 2021 godine ili najkasnije 11.februara 2021 godine do 15,00 sati usaglasi rješenje, na osnovu koga se prevazilazi aktuelna problematika u RMU „Zenica“ u Zenici i RMU „Breza“ u Brezi.

 

 

S poštovanjem,

SRETNO !

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH

                                                                 Upravni odbor

                                                                 Predsjednik

                                                                 Sinan Husic

 

 

Dostaviti:

  • Naslovu
  • JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, g-din Admir Andelija, Generalni direktor
  • JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, g-din Senad Sarajlić, pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva
  • RMU „BREZA“ U BREZI g-din Muamer Omerhodžić – direktor
  • RMU „ZENICA“ U ZENICI g-din Dragan Peranović – direktor
  • Članice SSRRBiH
  • a/a

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONTAKT

Obala Kulina Bana 1 (Dom sindikata)
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 62 356 255

www.ssrrfbih.org

info@ssrrfbih.org
sinan.husic@ssrrfbih.org

logo_v1