SAVEZ SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FBiH

DOPIS VLADI FEDERACIJE BiH

Broj: 25-01/21

Sarajevo, 28. januar 2021. godine

 

VLADA FEDERACIJE BiH

n/r g-din Fadil Novalić-premijer

n/r g-din Nermin Džindić-ministar

 

Poštovani,

 

Poznata Vam je sva problematika sa kojom se od 08. januara 2021 godine suočavaju RMU „Zenica“ u Zenici“ i RMU „Breza“ u Brezi.

Nažalost 14.januara 2021 godine jedan radnik RMU „Breza“ u Brezi je prilikom izvršavanja radnih zadataka smrtno stradao, 27. januara 2021 godine prilikom izvršavanja radnih zadataka smrtno je stradao jedan radnik RMU „Zenica“ u Zenici“.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je 26.januara 2021 godine odgovornim tehničkim licima u navedenim rudnicima dostavio službeni upit te tražio odgovor na trenutni nivo sigurnosti na radu po pitanju sigurnosti radnika i opreme.

Aktivna blokada računa RMU „Zenica“ u Zenici“ i RMU „Breza“ u Brezi u proteklih par dana u potpunosti sprečava mogućnost nabavke osnovnih elementarnih potreba proizvodno tehnološkog procesa u navedenim rudnicima.

Analizirajući trenutnu situaciju i sva dešavanja u proteklih par dana u RMU „Zenica“ u Zenici“ i RMU „Breza“ u Brezi a u cilje sprečavanja novih neželjenih pojava u slučaju da nije moguće obezbjediti osnovne minimalne potrebe proizvodno tehnološkog procesa u navedenim rudnicima Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH zahtjeva da Vlada Federacije BiH  putem Federalne rudarske inspekcije privremeno ili trajno zabrani izvođenje svih rudarskih radova u svim rudarskim objektima u RMU „Zenica“ u Zenici“ i RMU „Breza“ u Brezi uz prethodno utvrđen i usaglašen Program zbrinjavanja radnika u RMU „Zenica“ u Zenici“ i RMU „Breza“ u Brezi.

S poštovanjem,

SRETNO !

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH

                                                                Upravni odbor

                                                                 Predsjednik

                                                                 Sinan Husic

 

Dostaviti:

  • Naslovu
  • JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, g-din Admir Andelija, Generalni direktor
  • JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, g-din Senad Sarajlić, pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva
  • RMU „BREZA“ U BREZI g-din Muamer Omerhodžić – direktor
  • RMU „ZENICA“ U ZENICI g-din Dragan Peranović – direktor
  • a/a

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONTAKT

Obala Kulina Bana 1 (Dom sindikata)
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 62 356 255

www.ssrrfbih.org

info@ssrrfbih.org
sinan.husic@ssrrfbih.org

logo_v1