SAVEZ SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FBiH

I N F O R M A C I J A

Broj: 197-11/21

Sarajevo, 08. novembar 2021. godine

 

SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA – ČLANICAMA SSRRFBiH

n/r predsjednik

 

PREDMET: Informacija

   

            Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine u povodu obilježavanja „101. godine Husinske bune” se na ovaj način obraća članicama i članovima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH te javnosti u Bosni i Hercegovini.

Svjedoci smo da je tokom 2021. godine sektor rudarstva u FBiH konstantno izložen izuzetno nekorektnom pritisku kako vladajućih struktura tako i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo.

Nikada, kao do sada se sve ono što rade zaposleni u Rudnicima uglja u FBiH kao i sve ono što su radili u prethodnih 100 godina nije više omalovažavalo i obezvrijeđivalo. Tokom 2021. godine konstantno se vršio pritisak na javnost u Bosni i Hercegovini koji je za krajnji cilj imao predstavljanje Rudnika uglja u FBiH i radnika u Rudnicima uglja u FBiH kao teret koji više nije društvena potreba.

Vladajuće strukture i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo su na razne načine pokušali onemogućiti spominjanje bilo čega pozitivnog što su društvenoj zajednici doprinjeli Rudnici uglja u FBiH.

Treba biti otvoren i iznijeti činjenicu da ni opozicioni politički spektar u Federaciji BiH nije u značajnoj mjeri iskazao interes za stanje u kojem se nalaze Rudnici uglja u FBiH te položaj radnika u Rudnicima uglja u Federaciji BiH.

Nijemo se posmatra realizacija strategije brutalnih i nekorektnih napada na Rudnike uglja u FBiH i radnike u Rudnicima uglja u FBiH. Veoma često se u vrijeme globalne energetske krize od strane Udruženja poslodavaca FBiH moglo čuti da privredu u Federaciji BiH u ogromnoj mjeri u postojećem obimu održivom čini „niska cijena električne energije”, nažalost kako kažu istaknuti poslodavci u Federaciji BiH uz „jeftinu radnu snagu”. Ističu to ljudi koji u isto vrijeme kroz medijski prostor zagovaraju tezu da Rudnike uglja u FBiH treba zatvoriti, jer po mišljenju „sposobnih i uspješnih poslodavaca” isti društvu proizvode ogromnu štetu.

Sposobnim i uspješnim poslodavcima nije ni na kraj pameti da kažu da JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, gotovo 80% te energije po niskoj cijeni koju koriste kompanije tih „uspješnih i sposobnih poslodavaca” proizvede koristeći ugalj iz Rudnika uglja u Federaciji BiH.

Stav kompletne javnosti u Federaciji BiH sa kojim se u potpunosti slaže Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je da bi odluka o dodatnom opterećenju cijene električne energije za domaćinstva bila katastrofalna i vjerovatno izvorište mnogobrojnih neželjenih pojava na teritoriji Federacije BiH u izuzetno složenom i teškom vremenskom periodu.

Mnogobrojne sfere društva danas ignorišu neupitnu činjneicu koja se ogleda u sljedećem:

  • Rudnicima uglja u Fedeaciji BiH i zaposlenim pripadaju zasluge što privreda konzumira kako to kažu privrednici „električnu energiju sa povoljnom cijenom” i što domaćinstva imaju u dobroj mjeri socijalnu cijenu električne energije u odnosu na troškove proizvodnje iste.
  • Cijena koju plaćaju zaposleni u Rudnicima uglja u FBiH u odnosu na zaposlene u JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo je da su jeftina radna snaga koju vladajuće strukture i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo tokom cijele tekuće godine pokušavaju učiniti još jeftinijom. Dokaz tome je i činjenica da se radnici u Rudnicima uglja u FBiH svakodnevno susreću sa neuplatom doprinosa na ime PIO/MIO zbog čega ne mogu otići u zasluženu penziju, nemaju zdravstvenog osiguranja, zastoj u modernizaciji i humanizaciji uslova rada i dr.

 

Čast izuzecima, ali šira društvena zajednica računajući tu i ogromnu većinu političke scene u Federaciji BiH, u dobroj mjeri šuti izuzev neovisnih medijskih kuća i malog dijela akademske zajednice.

Po svemu sudeći, stiče se dojam da određeni dijelovi društva iskazuju tihu podršku namjerama vladajućih struktura i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo. Mnogi su zaboravili, ali mi radnici u Rudnicima uglja u FBiH nismo. Mi smo ne tako davno gradili fabrike u kojima su se otvarala radna mjesta za nezaposlene. Rudarski i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini puni su stambenih objekata koje su gradili Rudnici uglja u FBiH, učestvovali smo u izgradnji mnogih škola, sportskih objekata, putnih komunikacija, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

Država nije uspjela pravno odbraniti sve ono što su Rudnici uglja u FBiH izgradili u susjednim državama. Zaboravlja se i ne spominje da su u vrijeme kada je trebalo braniti državu od fašizma u vremenskom periodu 1941-1945. godine i agresije na BiH u periodu 1992-1995. godine prve borbene redove oružanih snaga dobrovoljno upravo činili radnici iz rudnika uglja. Takođe, zaboravlja se da su rudari Bosne i Hercegovine 1920. godine pružili otpor nasilju tadašnjih državnih organa i ušli u red začetnika ozbiljnog i organizovanog radničkog otpora nepravdi i nasilju u evropskim okvirima.

Danas, kada veliki i moćni sistemi u toku globalne energetske krize na globalnim samitima vješto taktiziraju po pitanju vremenskog perioda u kojem se planira izvršiti potpuna globalna dekarbonizacija energetskog sektora, najodgovorniji u vladajućim strukturama i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo se gotovo svakodnevno utrkuju da dekarbonizacijom energetskog sektora prijete radnicima u Rudnicma uglja u FBiH, te ih primoraju da prihvate status potpuno jeftine radne snage.

Vladajuće strukture i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo rade i prijete, drugi šute, čast izuzecima iz neovisnih medijskih kuća i malog dijela akademske zajednice.

Rudarski sindikati i radnici u Rudnicima uglja u FBiH su svjesni činjenice da je proces dekarbonizacije energetskog sektora globalno opredjeljenje. Međutim, ne želimo i nećemo prihvatiti kartu u prvom vagonu voza koji vozi prema dekarbonizaciji eneregetskog sektora. Zahtijevamo i tražimo od vladajućih struktura i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo strategiju koja će kompletan proces učiniti što bezbolnijim, nećemo prihvatiti da na prisutno siromaštvo proizvodite dodatno siromaštvo.

Radi koga  i radi čijih interesa neselktivno žurite, kome se morate dodvoriti pa i po cijenu izdaje državnih interesa?

Rudari Federacije BiH imaju jasne poruke, kako za ove što rade i prijete, tako i za ove koji šute:

 

– MI SMO ZA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU, A VI?

– NAS NIJE SRAMOTA, A VAS?

– RANO STE SE NAS ODREKLI!

– AKO VI MORATE PROTIV DRŽAVE, MI NEĆEMO I NE MORAMO!

– ZNATE LI ŠTA I KAKO DALJE?

– NAŠ IZBOR JE OTPOR!

 

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH

                                                               Upravni odbor

                                                                   Predsjednik

                                                                   Sinan Husic

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONTAKT

Obala Kulina Bana 1 (Dom sindikata)
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 62 356 255

www.ssrrfbih.org

info@ssrrfbih.org
sinan.husic@ssrrfbih.org

logo_v1