SAVEZ SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FBiH

DOPIS SSRRFBiH

Broj: 157-10/19

Sarajevo, 09. oktobar 2019. godine

 

ID ZA PROIZVODNJU JP“ELEKTROPRIVREDA BiH“D,D,-SARAJEVO

g-din Senad Sarajlić

 

DIREKTOR ZD RMU „ZENICA“ U ZENICI

g-din Edin Pašić

 

Poštovani,

Na osnovu zahtjeva sindikalnih podružnica Sindikalne organizacije RMU „Zenica“ u Zenici “Raspotočje“ i „Stara jama“ koristim priliku da Vas na ovaj način upoznam sa određenim stavovima radnika članova sindikata i sindikalnih predstavnika radnika članova sindikata iz navedenih pogona RMU „Zenica“ u Zenici.

Radnici članovi sindikata i sindikalni predstavnici navedenih pogona nikada nisu niti će ikada okretati leđa od kolega i komorata iz pogona „Stranjani“ u Stranjanima kada je u pitanju borba za očuvanje radničkih prava koje radnicima garantuje aktuelni Zakon o radu u Federaciji BiH i aktuelni Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Radnici i sindikalni predstavnici iz „Raspotočja“ i „Stare jame“ u RMU „Zenica“ u Zenici u potpunosti podržavaju stav Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH a koji se ogleda u tome da sindikat ne može izlaziti iz nadležnosti koje su definisane statutom te ni u kom slučaju ne može utvrđivati obim rudarskih poslova koje je moguće izvoditi u proizvodnim pogonima u rudnicima uglja u Federaciji BiH.

Uloga sindikata je obezbjediti sigurnost radnih mjesta i zaštitu svih prava po gore navedenom zakonu i Kolektivnom ugovoru.

 

Poštovani !

Radnici i članovi sindikata kao i sindikalni predstavnici pogona “Raspotočje“ i „Stara jama“ izražavaju ogromnu zabrinutost radi informacija koje govore o tome da su radnici pogona „Stranjani“ pokretanjem određenih tužbenih postupaka spremni ugroziti sigurnost radnog života 1470 radnika RMU „Zenica“ u Zenici.

Radnici u „Raspotočju“ i „Staroj jami“ se pitaju zašto to naši komorati i kolege energično odbijaju mogućnost da radimo zajedno u pogonima koji imaju određenu perspektivu te pokušamo zajedničkim radom očuvati opstojnost RMU „Zenica“ u Zenici.

– Kako je moguće da danas jedni drugima u Zenici poručujemo: „ako nema nas neka nema nikoga“ kako pogledati u oči kolegama iz drugih rudnika iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo koji su zajedno sa nama 10.septembra 2019 godine u Sarajevu uzvikivali:

SVI SMO MI ZENICA“ kako poslije ovoga što su čuli šta mi jedni drugima poručujemo.

Naša odlučnost u „Raspotočju“ i „Staroj jami“ je ogromna, mi borbu u ovom vremenu za pogone ne želimo, mi želimo borbu za istorijski ponos našeg grada i domovine, mi želimo borbu za RMU „Zenica“ u Zenici.

Pozivamo struku pogona „Stranjani“ da javno predstavi rudarske projekte i elaborate koji će dokazati ekonomsku opravdanost nastavka izvođenja rudarskih radova u pogonu „Stranjani“ ako isti postoje, o tome ne treba da govore nedovoljno kvalifikovana lica iz pogona „Stranjani“.

Sindikalne podružnice „Raspotočja“ i „Stare jame“ uz podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Upravu ZD RMU „Zenica“ u Zenici i JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo pozivamo i od istih zahtjevamo da se najkasnije u roku od 48 (četdeset i osam sati) do kraja definišu sve odluke i da se realizacijom tih odluka obezbjedi opstanak RMU „Zenica“ u Zenici.

 

Naša poruka i danas glasi :

„SVI SMO MI ZENICA“.

 

S poštovanjem,

SRETNO  !

 

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH

Upravni odbor

Predsjednik

SINAN HUSIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONTAKT

Obala Kulina Bana 1 (Dom sindikata)
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 62 356 255

www.ssrrfbih.org

info@ssrrfbih.org
sinan.husic@ssrrfbih.org

logo_v1