SAVEZ SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FBiH

DOPIS SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA ČLANICAMA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FEDERACIJE BiH

Broj: 35-03/20

Sarajevo, 04.mart 2020. godine

 

SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA ČLANICAMA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA RUDNIKA FEDERACIJE BiH

 

Poštovani !

Okončan je u potpunosti pregovarački proces u kome se u proteklih šest mjeseci usaglašavao sadržaj Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

Može se reći da je navedeni pregovarački proces od usvajanja novog Zakona o radu u Federaciji BiH bio najteži i najkompleksniji socijalni dijalog koji su reprezentativni Granski sindikati za oblast rudarstva vodili sa socijalnim partnerima iz Vlade Federacije BiH, JP „Elektroprivreda BiH“d.d-Sarajevo i rudnika uglja u Federaciji BiH.

Pregovarački timovi reprezentativnih Granskih sindikata za oblast rudarstva u Federaciji BiH su imali izuzetno visok stepen međusobnog razumjevanja  i uzajamne podrške tokom cijelog pregovaračkog procesa. U većini rudnika uglja u Federaciji BiH većim dijelom pregovaračkog procesa realizovani proizvodni rezultati nisu bili na željenom i potrebnom nivou tako da su pregovarački timovi  reprezentativnih Granskih sindikata bili primorani po pitanju strateškog nastupa u toku pregovaračkog procesa kombinovanim metodama sindikalnog djelovanja za pregovaračkim stolom obezbjediti mogućnost određenog povećanja minimalnih osnovica za obračun plaće u svim rudnicima uglja u Federaciji BiH.

Minimalne osnovice za obračun plaća u svim rudnicima uglja u Federaciji BiH su od 01.marta 2020 godine veće po novom Kolektivnom ugovoru za 8 %.

Cijena rada po novom Kolektivnom ugovoru u rudnicima Koncerna na godišnjem nivou je veća za oko 15,000.000 (petnaest miliona) KM.

-Analizirajući širok niz raznovrsnih aspekata realizovani rezultat u pregovaračkom procesu je u ovom vremenskom periodu realan maksimum.

-Moglo se možda za 2 -3 % više ali u ovom trenutku za SSRRFBiH na neprihvatljiv način.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i ovom prilikom ponavljaju javno već izgovoreno: „Postignut je kompromis koji je proizveo sporazum u kome su svi akteri socijalnog dijaloga dobili određene elemente koje nisu željeli“.

Vlada Federacije BiH i JP „Elektroprivreda BiH“d.d-Sarajevo te Rudnici uglja u Federaciji BiH nisu željeli povećanje minimalne osnovice za obračun plaća.

– Reprezentativni Granski sindikati iz oblasti rudarstva nisu željeli noćni rad i rad na dane praznika na dostignutom nivou.

Vrijeme ispred nas nosi sa sobom niz jako zahtjevnih izazova za sve rudnike uglja u Federaciji BiH, nije problem sav satkan od broja zaposlenih u rudnicima.

Problem je dobrim dijelom i u pouzdanosti opreme za izvođenje rudarskih radova, statusu rudnika u energetskom sektoru Federacije BiH, proizvodnoj i prodajnoj cijeni uglja.

Moramo prihvatiti činjenicu da je u jednom dijelu problem i u našim unutrašnjim slabostima kojih ima u većoj ili manjoj mjeri u svim rudnicima uglja u Federaciji BiH.

Ako svi zajedno ne iskažemo spremnost da se na ozbiljan i odgovoran način borimo za svako radno mjesto u svim rudnicima uglja u Federaciji BiH značajan broj radnih mjesta može biti u sferi nesigurnih radnih mjesta.

Trebati će puno napora i znanja iskazati kako bi se uz modernizaciju po pitanju opreme i metoda otkopavanja osigurala budućnost određenog broja rudarskih objekata u Federaciji BiH.

-Sadržajno, odgovorno i stručno restruktuiranje rudnika je obaveza za većinu rudnika uglja u Federaciji BiH ili se bez obzira kako to neko komentarisao ulazi u potpuno nepoželjne procese.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH je spreman za sve izazove.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i Pregovarački tim Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH se zahvaljuje svim Sindikalnim odborima sindikalnih organizacije članica Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH te svim članovima sindikata na snažnoj podršci koju su pružili Upravnom odboru i Pregovaračkom timu Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH tokom pregovaračkog procesa u kome se usaglasio sadržaj Kolektivnog ugovora za narednih 24 (dvadeset i četiri) mjeseca  počevši od 01.marta 2020 godine.

 

S poštovanjem,

SRETNO !

   Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH

                                                                                                       Upravni odbor

                                                                                                         Predsjednik

                                                                                                         Sinan Husić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONTAKT

Obala Kulina Bana 1 (Dom sindikata)
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 62 356 255

www.ssrrfbih.org

info@ssrrfbih.org
sinan.husic@ssrrfbih.org

logo_v1